Yhteinen teos

Noin yhdeksän vuotta sitten aloin kuljettaa kuopusta puheterapiaan Joensuuhun. Joskus samaan aikaan, (parin vuoden ajan), puheterapiakeskukseen tuli nainen ja poika, jotka kiinnittivät huomioni. Ehkä siksi, että naisen pukeutumistyyli ja koko olemus huokui taiteellisuutta, omaa näkemystä, rauhaa ja hyvää oloa. Koskaan emme vaihtaneet sanaakaan, mutta kerran kuulin miten hän kertoi terapeutille, että heillä on suuri vanha koulu myynnissä Revonkylässä, ja muutto Outokumpuun edessä. Asuimme silloin itse vielä Polvijärvellä, mutta vanhempani Outokummussa.

Kun sitten 2016 muutimme Outokumpuun, lapsemme olivatkin samassa koulun pienryhmässä. Muistin naisen samantien, ja aloimme jutella lasten asioista. Pian puhuimme jo kaikenlaista, lopulta aloimme kyläillä lasten kanssa vuoroin toisillamme. Koko perhe tutustui toiseen perheeseen, löytyi hämmästyttävän paljon yhteistä. Etenkin meillä Sirpan kanssa, ystävyytemme syveni. Olimme syntyneet 9.10. molemmat, tasan seitsemän vuoden välein. Meillä oli kummallisen paljon samoja kokemuksia ja näkemyksiä. Hiljaa mielessäni mietin jo varhain, että tulemme ehkä joskus jollain tapaa tekemään töitä yhdessä.

Sirpan maalaamat taulut ovat koskettaneet minua alusta asti, kertoneet kymmeniä tarinoita, läpäisseet tiensä sisimpään. Sirpa on lukenut tarinoitani, jo kauan ennen kuin yhtäkään oli julkaistu. Hänkin kirjoittaa tapahtumista lapsuudessaan, ja antaa minun lukea niitä. Hänestä on näiden pian viiden vuoden aikana tullut ihminen, jolle haluan kertoa usein ensimmäisenä jostain jännittävästä tapahtumasta ja uudesta ajatuksestani. Niinpä yksi kerta kysyin, että saisinko kirjoittaa tarinat joihinkin hänen tauluihinsa, sillä mieheni voisi lukea rauhallisella ja miellyttävällä äänellään ne sitten kuin pieneksi kuvitetuksi äänikirjaksi. Sirpasta ideamme oli hyvä.

Tänään saamme valmiiksi ensimmäisen tällaisen yhteistyön. Kertomukseni on nimetty Sirpan maalauksen mukaan, “Pesijä”, mutta maalauksia näkyy tarinan aikana monia. Tarina voi sijoittua yhtä hyvin menneeseen, kuin tulevaankin. Mies on tehnyt Sirpan tauluista kuvakoosteen tarinan mittaiseksi. Teoksen voi kokea youtubessa ja facebookissa, joko Sirpa Ylhäisen, Santeri Lanérin, tai Marjo Lanérin seinällä. Toiveissa on työstää näitä koettavaksi useampiakin, kunhan vain aikaa löytyy. Tarinoita on jo useita, äänityksiäkin tehty, kuvien saaminen mukaan jouhevasti vie eniten aikaa. Mutta tämä on uusi ja kutkuttava kokeilu meille kaikille. Toivottavasti myös teille kaikille.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s