Tulva

Nuotioon ei ole enää lisää kuivaa puuta. Kaatosade on kastellut kaiken kallion kolon ympäriltä, eikä minulla ole enää voimia lähteä kauas keräämään mitään. Olen alistunut kohtaloon, ehkä kaikki päättyy jo ensi yönä. En ole syönyt pitkään aikaan, sadevettä olen onneksi saanut juoda. Ilman nuotion lämpöä palellun nopeasti.

Polvieni haavat vuotavat yhä. Kiipeäminen kallion jyrkkää sivua pitkin ylös oli tuskainen rupeama. Kämmenet ovat karheat kuin kallion rosoinen pinta, jolla makaan. Poimin ohi kulkevat muurahaiset suuhuni, ja koitan nukkua.

Unessa vaellamme heimon kanssa joen vartta alas. Saamme pyydettyä haavoittuneen kauriin, ja syömme hartaasti muutaman päivän aikana kaiken sen lihan. Sen jälkeen emme saa mitään muuta kuin yhden kalan. Ensin kuolevat pienet veljeni, sitten äiti, Ulmur ja Paad. Isä on urhea, kantaa minua seuraavaan yöpymispaikkaan, kun voimani katoavat. Hän pitää minua sylissään viimeiseen asti, kunnes hänenkin sydämensä pettää. Mukanani kulkevat enää Lauz ja Avir, jotka tuntevat kasveja, ja tekevät meille niistä lämmintä hauduketta. Kun tulva yllättää meidät aamuyöllä, he molemmat hukkuvat mutaan. Minäkin nielen sitä, mutta en pääse mukaan. Jään kärsimään yksin kipeytyneistä keuhkoista, kuumeesta, ja pelosta. 

Jyrkkä kieleke houkuttelee hyppäämään alas, hukuttautumaan tuohon mutaveteen, lyömään päänsä kiviin, katoamaan viimein toisten perään. Tuli on sammunut, uni painaa ajatukset kasaan. Kaikki tapahtui vasta, uni kertaa sen joka yö, uudestaan, ja uudestaan. Hyvästelen heitä loputtomat kerrat. Mutta se hetki kun lämmittelen vielä isän sylissä, saa minut haluamaan lisää.

Aamulla aurinko nousee, se on niin kuuma, että tiedän, nyt vedet tulevat haihtumaan. Mutta minne minä matkaani jatkan? Heimo on poissa, koitan vain seurata ohjeita, joita voin unessa heiltä saada. Auttakaa ajankin takaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s