Tila tammien katveessa

Missä lie kylälehdessä se oli, pieni ilmoitus vanhasta tilasta tammien katveessa. Sinne ajettiin kaksin ukon kanssa, moottoripyörällä toukokuussa. Keltainen huvila, kasvihuone aurinkoisella kumpareella, tammia ympäri tontin rajoja. Niin kaunista, linnut vain lauloivat, omenapuun kukat olivat jo nupuilla. Suudeltiin sammaleisilla saunan portailla.

Otettiin laina, laitettiin maailmaan lapsia. Istutettiin perunaa, porkkanaa, kaalia. Kasvihuoneessa roikkuivat kurkut ja tomaatit, parina vuonna saatiin jopa viinirypäleitä. Illalla istuttiin sylitysten korituolissa, lyhdyn valossa, saunapuhtaina. 

Keräsin yrttejä ja kuivasin vadelman ja mustaherukan lehdistä teetä. Lapset rakastivat nokkoslettuja ja mustaherukkahilloa. Omenasoseilla lahjottiin koko suku, raparperiä syötiin talvi kiisseleissä ja piirakoissa. Elämä oli yhtä herkkua.

Kulkuri juoksi pihamaalla vapaana, vahti pikkuisia. Peipot ja pääskyset pesivät tammissa ja räystään alla. Kurjet palasivat lähilampeen ja suolle yhtä varmoina kuin aurinko toukokuussa. Taimet kasvoivat ikkunoilla, kohina kuului miltei korvissa. 

Mies ajoi rekkaa, keikkoja riitti, rahaa saattoi investoida tilan paranteluun. Kaivossa piisasi puhdasta vettä, minä aloin odottaa kolmatta lasta. Vanhemmat varoittelivat uupumasta, muistuttivat äidin masennuksesta vauva-aikana. Minulla oli jo kaunis tyttö ja komea poika, oma talo ja maata, isäntä apuna, aurinko paistamassa taivaalla. Laitoin vanhemmat pois pelottelemasta, lämmin leipä kainalossa, mustaherukkamehupullo toisessa. Hyräilin punaisista pihlajan marjoista, silitin massun kumparetta. Hymyillen vilkuttivat pois ajaessa.

(Kaivo, seuraava tarina, on tälle jatkoa.)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s