Kirjat

Rikkonaisia

RIKKONAISIA on kaksi erillistä pienoisromaania perheistä, joissa äiti on perheen pää. Äidin yhteys lapsiin on kateissa.

Puolet musta kertoo Merrusta, jonka traumaattinen nuoruus ajaa ulkomaille, mutta jonka on palattava hoitamaan pian kuolevaa äitiä. Merru ei aikanaan halunnut jakaa asioita äidin kanssa, nyt kun haluaisi, se tuntuu myöhäiseltä.

Kadonneissa ongelmana on poissaoleva äiti, jonka mielenterveys ei ole kunnossa. Äidin mustanpuhuva varjo vie hapen kodista, myös Nealta, lukionsa kesken jättävältä tyttäreltä. Minne asti on mentävä, että tuska irrottaa otteensa?

Mitä kaikkea ihminen voi unohtaa, ja miten paljon on liikaa kenenkään kannettavaksi? Voiko toiselle, saati itselleen, antaa anteeksi mitä vain?

ISBN: 978-952-7344-85-9
Nidottu, 187 sivua
KL: 84.2

Oletut

Millaista on lääkärin, posteljoonin, nykynuoren tai kaupan kassan elämä? Millaisena näemme tyypillisen maalaisen tai mökkeilijän? Voiko ulkoasusta päätellä ihmisen seksuaalisen suuntautumisen tai päihteiden käytön?

Millaisia ajatuksia on syömishäiriöisen, läheisensä menettäneen, köyhän tai maahanmuuttajan mielessä? Mitä oletamme vuosikymmeniä jatkuneelta avioliitolta? Millainen on ihminen, joka tietää pian kuolevansa?

Oletamme tietävämme, vaikka näemme vain silmäyksen. Ihmiset ja asiat ovat oletettua monimutkaisempia.

ISBN: 978-952-7344-71-2
Nidottu, 138 sivua
KL: 84.2

Pahaksitekijä

Tero asuu Kruununhaassa. Hänellä on siellä perintöasunto. Tero kirjoittaa graduaan. Terolla on haave, nuoren miehen haave: hän haluaa tutustua moneen, mahdollisimman moneen naiseen.

Henna puolestaan on maalta Helsinkiin muuttanut opiskelija. Hennalla on omat haaveensa. Henna on Teron ensimmäinen nainen, haaveen toteuttamisen alku. On kyse ihmissuhteesta, ihmissuhteista. Ne ovat monimutkaisia, ja varsinkin silloin, kun yhdellä miehellä on monta naista saman katon alla.

Miten selvitä tilanteista tai edes selvittää niitä, jos se, mikä ei ole toiselle tarpeeksi, on toisille liikaa?

ISBN: 978-952-7307-16-8
Nidottu, 149 sivua
KL: 84.2

Hospoti

Toisessa novellikokoelmassaan Marjo Lanér ottaa haltuun niin yksinäiset, eksyneet, kuin päättäväisetkin hahmonsa. On kirkkaita ja varjoisia hetkiä, luontokin pääsee valokiilaan.

Kirjan nimi tulee Lanérin karjalaisen mummon hokemasta ”Hospoti pomiloi!”, ”Herra armahda!”. Näiden kansien sisällä moni on jonkinlaista armoa vailla.

Ihmiset kohtaavat itsensä ja luontonsa, toisensa ja toiseutensa. He kulkevat kohti, päin, ohi, tai kääntyvät takaisin. Lapsi toivoo enemmän kuin saa, aikuinen ottaa enemmän kuin antaa.

Elämä on katkeraa, suloista, surullista ja lohdullista. Elämä on totta.

ISBN: 978-952-7344-52-1
Nidottu, 213 sivua
KL: 84.2

Huojua

Kokoelman novellit alkavat lapsuuden salaisista puutarhoista, mielikuvituksen lannoittamista tiheiköistä, kurvaavat nuoruuden suolle hetteikköön, missä jalat ovat kadonneet syvälle näkymättömiin, mutta pää saattaa havitella pilviä, ja päätyvät varttuneemman, elämästä jo enemmän haukanneen näkökulmaan.

”Kerron asioista, jotka järsivät järkeni reunoja, kuulostavat peräti järjettömiltä, ainakin hassuilta, tai soivat surua.

Välillä näen maiseman maitolasin läpi, shamanistisesti, henkien rikastuttamana, utuisena valveunena, kummallisena houkutuksena, viettelevänä kutsuna.”

SBN: 978-952-7344-30-9
Nidottu, 124 sivua
Kirjastoluokitus: 84.2

Advertisement